Keď nefunguje Photoshop – zlé farby

Urobte nasledujúci pokus. Otvorte Photoshop, vytvorte nový dokument, ľubovoľnej veľkosti (ja som zvolil štvorec) a vyplňte ho farbou (nie bielou). Teraz spravte screenshot a vložte ho do Photoshopu. Cez colorpicker porovnajte, či je farba štvorca zo screenshotu zhodná s originálom. Pokiaľ je screenshot svetlejší alebo tmavší, trpíte problémom, ktorému som venoval tento článok.

Možno ste si už popisovaný problém všimli skôr a začali pátrať na internete po riešení. Riešenie sa však hľadá veľmi ťažko, nakoľko ani na Adobe Support stránkach som ho nenašiel.

Riešenie

  1. Ak používate nejaký software, ktorý vám upravuje farby, uvážte si či ho potrebujete a odinštalujte ho.
  2. Uistite sa, že používate správny farebný model: View -> Proof Setup -> Monitor LCD
  3. Pokiaľ to Váš problém nevyriešilo, problém je s najväčšou pravdepodobnosťou (ako v mojom prípade) vo farebných profiloch. Uvádzam postup pre Windows 7, ale podľa priloženého sreenshotu by ste to miesto mali nájsť aj vo Viste a XP.
  4. Pravý klik na základnej obrazovke Rozlíšenie obrazovky -> Rozšírené nastavenia -> Správa farieb, odškrtnite Použiť moje nastavenia pre toto zariadenie a stlačte Pridať. Zo zoznamu vyberte Profil modelu virtuálneho zariadenia sRGB.
  5. Teraz sa vráťte do Photoshopu vypnite všetky otvorené ilustrácie a choďte do Edit -> Color Settings a vyberte pre RGB možnosť sRGB
  6. Teraz sa už iba uistite, že pri vytváraní nového súboru máte nastavený model sRGB

Otázky a odpovede

  1. Prečo je to problém? Pretože, budete kresliť napr. svetlú ikonku pre web, budete sa dívať do bieleho štvorca a na stránke to bude stále tmavé. Alebo každá fotka, ktorú otvoríte bude vyšednutá.
  2. Ako si nakalibrujem obrazovku? Môžete použiť externý software, alebo použiť už zabudovaný od Microsoftu (WIN 7). Dostaňte sa na miesto opisovaná v bode 3, vyberte kartu Rozšírené a nájdite v dolnej časti Kalibrovať. Táto kalibrácia, však veľmi závisí na vašom zraku, ak chcete dosiahnuť profesionálne výsledky, kúpte si nato určený hardware (na kalibrovanie).
  3. Prečo práve sRGB? sRGB je odporúčaný štandard, samozrejme môžete použiť iný profil ale uistite sa, že je rovnaký ako v Microsofte, tak aj vo Photoshope.
  4. Môj problém sa prejavuje pri ukladaní, čo ho spôsobuje? S najväčšou pravdepodobnosťou to budú nastavenia ukladania. Pokiaľ používate Uložiť pre Web, vyberte profil sRGB.

Záver

Chcel by som poďakovať všetkým, ktorý sa mi pokúšali pomôcť, veľmi mi to pomohlo pri hľadaní riešenia. Tento problém nie je štandardné správanie Photoshopu, ale je dosť bežný, preto dúfam, že ho vyriešite postupom uvedeným v tomto článku. Prajem veľa zdaru pri tvorení grafiky a pekný zvyšok dňa!

This article has 2 comments

  1. Madro

    Ďakujem ďakujem ďakujem :-) Po dlhých vojnách nastavovania a odporovania môjho notebooku som vďaka tebe vyhral! :-)) Teraz si môžem opäť užívať fotošopovanie do zbláznenia :-D

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>