Recenzia: Windows Phone 7 a LG E900 Optimus 7

Niekoľko mesiacov dozadu sa pár múdrych hláv v Microsofte stretlo a skonštatovali, že to s nimi nevyzerá práve najpriaznivejšie. Ich Windows Mobile je príšerný a prehrávače Zune im nevyšiel. Nech sa snažia akokoľvek ich “inteligentné” zariadenia skrátka úspech nežnú a chcelo by to zmenu. Zrodil sa nápad, zrodil sa Windows Phone 7. Úplne nový systém, s úplne novou filozofiou a úplne novým a revolučným užívateľským prostredím. Nevychádza práve z najlepších podmienok, väčšina ľudí má totiž predsudky, ktorých zlomenie bude trvať ešte veľmi dlho. To však nie je môj prípad. Priznám sa, že Microsoftu fandím, dokonca som si do PC kúpil legálny Windows 7 (:D) a kúpa tohoto operačného systému nebola pre mňa problémom.

Prečo som si ho zvolil?

Samozrejme chcel som iPhone 4, ale ten je ešte stále dosť drahý, takže som sa začal obzerať po alternativách. Telefóny s Androidom ma neočarili – Android ako systém sa mi zdal nepekný a telefóny povedzme si otvorene mali svoje chyby, či už rozlíšením, pamäťou, rýchlosťou a pod. Skrátka Android nie je pre mňa. Už od vzniku sledujem Windows Phone 7 a jeho užívateľské prostredie sa mi páči oveľa viac, než Androidovské a tak som si povedal, prečo ho nevyskúšať? Momentálne je na trhu asi 6-7 mobilov s Windows Phone 7, no a najlacnejšie sa dal zohnať práve LG Optimus 7 (a po zvážení parametrov vychádza aj ako najlepší v pomere cena/výkon).

Čo som mal pred ním?

Túto informáciu považujem za dôležitú, lebo sa budem až do konca článku možno vytešovať z funkcií, ktoré používate už dlho. Takže asi pred 4-5 rokmi som mal telefóny s midi zvoneniami a čiastočne farebným displayom. Slúžili na telefonovania a SMSkovanie (to druhé robím zriedkavo aj dnes). Asi pred 3 rokmi som dostal Nokia 5310 ExpressMusic, a začal som na telefóne počúvať hudbu. Pred rokom som sa stal vlastníkom LG Arena KM900, a už začali moje prvé pokusy prezerať web a využívať mobil trošku viac než dovtedy. Bol to môj prvý dotykový telefón. Nešťastnou náhodou som ho však “utopil”, a vznikla potreba nového telefónu.

Prvé kroky

Mobil vám dôjde elegantne zabalený. Hneď sprvu ma prekvapili jeho rozmery a masívna konštrukcia, je to fakt obor. Jeho technické parametre a aj gombíky môžete nájsť v hocijakej recenzií, preto sa tomu budem venovať iba okrajovo. Po rozbalení a spustení moje prvé kroky viedli ku synchronizácií s počítačom, cez program Zune. Stiahnete si aktuálne updaty a popri tom si nahodíte do mobilu pár pesničiek. Vaším druhým krokom pravdepodobne bude zastávka v nastaveniach, kde si zvolíte farebnú tému a nastavíte si zobrazovanie časov prípadne tón vyzváňania.

Iný kraj – iný mrav

Nový telefón prináša nové zmeny a pre vás to bude znamenať zmenu zvykov. Jedným z nich bolo pre mňa umiestnenie tlačidiel hlasitosti na ľavej strane. Druhým bude samotný Windows Phone 7 a tretím rozhodne synchronizácia. Základnú obrazovku Windows Phone 7 tvoria dláždice nazvané Hubs a sú vyriešené geniálne. Nie len, že máte rýchly prístup k aplikáciám ale tieto jednotlivé huby dokážu zobrazovať informácie, takže už na základnej obrazovke vidíte, koľko máte neprijatých hovorov, neprečítaných SMSiek alebo mailov. Aplikácia Zune vám ukáže fotku speváka, ktorého ste naposledy počúvali a Poeple (Kontakty) vám zase v mozaike ukážu fotky vašich priateľov, kontaktov. Vaša obrazovka je skutočne  živé, stále sa na nej niečo hýbe, niečo mení (a väčšina informácií sa zobrazuje aj na “šetriči”). A prístup ku všetkým aplikáciam získate posunom prstu, kde sa zobrazia v dlhom zozname abecedne usporiadané. To, čo vás však môže zaskočiť, je spomínaná synchronizácia. Sama o sebe funguje krásne, je rýchla, plynulá, dokonca precízne vypracovaná ale prenášať môžete iba hudbu, videa a obrázky. Váš mobil tak nemôže slúžiť ako napr. USBčko. Skrátka neviete tam hodiť nejaké iné dáta.

Hudba a internet

Microsoft ako niektorý viete pred pár rokmi uviedol Zune ako svoju alternatívu ku iPodom. Avšak prišlo to príliš neskoro a jedno s druhým, skrátka projekt nevyšiel a Zune sa prestali vyrábať. Svoju prehrávaciu logiku však prenieslo do WP7 a prehrávač hudby je naozaj premakaný. Mne osobne sa veľmi páči, menenie piesní je rýchle. Nie je problém nájsť konkrétnu pieseň, môžete skúsiť automatický playlist, kde vám bude v náhodnom poradí púšťať vaše piestne a ako čerešnička na torte je obrázok speváka/kapely práve hrajúcej pesničky v pozadí aplikácie.

Ani internet na tom nie je zle. Je rýchly, pekný a aj keď je poháňaný starým jadrom IE7 prezeranie webu sa mi veľmi zapáčilo a oproti svojmu staršiemu telefónu sa to nedá porovnávať.

Konektivita

Ďalšou skvelou vlastnosťou WP7 je zobrazenie informácií o nových wi-fi sieťach kedykoľvek sú dostupné. Inými slovami povedané, ak prídete na miesto, kde ste ešte neboli a telefón nájde nejaké wi-fi siete, upozorní vás o nich a skúsi sa na ne pripojiť. Wi-fi je naozaj rýchle, oproti staršiemu telefónu neporovnateľne (asi ako rozdiel medzi ISDN a optikou). Ďalšou super vecou je GPS. Je to môj prvý telefón s GPS, takže niektorým to možno príde ako samozrejmosť, ale ja sa z neho vytešujem. Ako ho využívam sa dočítate v časti Aplikácie. Telefón má aj Bluetooth, ktorý som zatiaľ nepotreboval použiť.

Pod tento nadpis by som zahrnul aj prepojenie telefónu s internetovými portálmi. Po nastavení GMailu mi do kontaktov naimportovalo niekoľko kontaktov aj s fotkami a to isté urobí aj po nastavení Facebooku + bude vás informovať o najnovších statusoch vašich priateľov (nemám Facebook, neskúšal som). Taktiež to môžete prepojiť s Windows Live a Outlookom, ale to hovorím skôr informatívne, než ako praktickú vec.

Zrady

Aj napriek celej tej eufórií z nového telefónu som v ňom našiel pár zrád. Prvou z nich je rozhodne nepodpora diakritiky. Je to spôsobené tým, že mobil na náš trh ani orientovaný nie je. Momentálne je pre USA, Kanadu, Anglicko, Francúzsko, Nemecko a Taliansko (dúfam, že som nič nezabudol). Takže všetky moje kontakty v mobile sú bez diaritiky až na jednu výnimku a to kontakty nakopírovené z GMailu. Takže iba môj brat má ako jediný v telefóne diakritiku :) Problém s diakritikou by mohol vyriešiť pripravovaný update Mango, s ktorým sa pole pôsobenia rozšíri až po Českú republiku a teda by mohla pribudnúť aj česká diakritika.

Druhou vážnou zradou je, že nemáte šancu si ako vyzváňací tón zvoliť pesničku z telefónu. Telefón má pre vás pripravených 30 možností, ktoré sa na seba trošku podobajú a z nich si musíte proste zvoliť zvonenie. Je to trošku smutné (pripomína mi to éru midi :D) ale zlepšenie by malo priniesť opäť Mango.

Treťou ale oveľa menej podstatnou zradou je nemožnosť vytvoriť screenshot. Takto vám nemôžem spraviť obrázky priamo z mobilu ale musím to odfotiť foťákom.

Štvrtou zradou je určite nemožnosť uložiť číslo priatej SMS. Príde vám správa a číslo si medzi kontakty nemôžete uložiť. Smutné.

Aplikácie a Marketplace

Natívnych aplikácií v telefóne nie je veľa, povedal by som iba nutné minimum. Nenájde ani hry, teda .. nie tak celkom. O hry sa totiž stará XBOX Live, ktorý sa v telefónne už defaultne nachádza, hry v ňom však nenájdete. Poteší však prítomnosť Office, umožňujúci vytvorenie jednoduchých wordovských, excelovských a powerpointových súborov (a ich prezeranie). Ideálne pre prácu s mailami. Taktiež veľmi poteší aj Markatplace, kde nájdete všetko, čo vám v telefóne chýba. Bohužial často krát iba za peniaze (z kvalitu sa platí).

Marketplace je rozdelený na tri časti – Aplikácie, Hry a Hudbu. Aplikácie a Hry majú svoje kategórie a môžete si zvoliť medzi filtrami Nové, Top a Zdarma. Aplikácie a hry zdarma väčšinou obsahujú meniace sa reklamy (na štýl adWords).

Medzi hrami nájdete aj tituly ako Assassin’s Creed, Angry Birds, Plants vs. Zombies, NFS a pod. (samozrejme všetko platené). Našťastie väčšina z nich sa dá hrať ako trial, takže si vyskúšate, za čo platíte. Medzi aplikáciami sa však dajú nájsť zadarmo aj celkom podarené aplikácie. Samozrejme nájde sa tu aj kompas a vodováha ale mne osobne sa zapáčila aplikácia Workout Tracker. Predtým než vyjdete vonku bicyklovať alebo behať, si aplikáciu zapnete a keď skončíte ju uzavriete. Medzi tým si bude z GPS sledovať vašu pozíciu a na konci vám zobrazí akú vzdialenosť ste prešli, akou rýchlosťou ste išli (v konkrétnom bode aj všeobecná priemerná) a po zadaní svojej váhy vám vyráta aj počet kalórií, ktoré ste spálili. Celú trasu vám zobrazí v prehľadnej mapke a vy máte možnosť si ju prehrať (bude vám ukazovať aktuálnu rýchlosť, vzdialenosť, počet kalórií a čas). Úplne geniálne.

Druhou  zaujímavou aplikáciou je Ripped. Ten sa hodí každému, kto chodí posilňovať (slovenský tvar je fakt na zaplakanie). Ešte ju neviem naplno využívať, ale nájdete v nej skutočné kvantum cvikov s ukážkou a popisom, vytvoríte si vlastný plán (kde si jednotlivé cviky navolíte) a potom pri cvičení vám bude ukazovať, čo máte robiť, odráta vám prestávky, ukáže štatistiky (až tak ďaleko som nedošiel, lebo ja osobne by som privítal automatické vytvorenie plánu :D).

Marketplace vám pred stiahnutím aplikácie ukáže popis a aj screenshoty, pri ktorých si už vytvoríte základnú mienku o aplikácií a aplikácie sa sťahujú a inštalujú na pozadí (čiže počas inštalovania jednej už môžete prezerať druhú). Mňa osobne Marketplace oslovil. Jediné čo mi chýba je kreditka, z ktorej by som mohol utrácať za aplikácie :D

Multitasking (?) a hlasové ovládanie

Áno, je pravda, že skutočný multitasking ešte WP7 nepozná, ale tvorcovia veľa sľubujú v ďalšom veľkom update Mango. Avšak ani momentálne WP7 nie je zariadený zle. Hudba vám hraje na pozadí a umožňuje vám pracovať inými aplikáciami. Pri dlhšom stlačení Windows tlačítka máte možnosť zadať povel pre hlasové ovládanie. Povedali by ste si, že hlasové ovládanie pre Slovákov je hudbou budúcnosti (čo aj je), ale nie je to až také hrozné. Práve naopak bol som milo prekvapený. Po niekoľkých pokusoch som prestal byť ohľaduplný a začal svoj gigahertzový procesor vyťažovať diktovaním mien ako ich hovorím normálne, s diakritikou a možno mi nebude veriť, väčšinou dotyčnú osobu vytočilo správne. Výnimočne vám ponúkne návrhy kontaktov, ktoré ste mohli mať na mysli, alebo vám oznámi, že príkazu nerozumel a poprosí vás ho zopakovať. A vy máte na výber, ak chcete niekomu zavolať poviete Call a meno (alebo prezývku) milovanej osoby, ak chcete niečo na internete nájsť poviete Find a vec, ktorú má hľadať a ak chcete otvoriť nejakú ďalšiu aplikáciu poviete Open a názov aplikácie. Bol som prekvapený s akou úspešnosťou to funguje a čo je hlavné – môžete to využívať počas behu aplikácie, teda ak počas hrania hry potrebujete niekomu zavolať, tak prečo by ste ju vypínali?

Vývoj aplikácií

Apple prišiel s fakt revolučným nápadom a to zaťažiť peňaženku každého vývojára 99 dolármi za rok (kde tie nápady vznikajú?). Microsoft však urobil ústretový krok a vývoj ničím neobmedzuje (resp. žiadne poplatky som nenašiel) Takže predsa  … Microsoft si taktiež účtuje ročný poplatok $99. Programovať môžete hneď v niekoľkých jazykoch (i keď Windows jazyky povedzme si otvorene za veľa nestoja). Samozrejme vám k tomu pribalí Visual Studio a hlave Emulátor, aby ste vždy vedeli na čom ste. O svojich prvých aplikáciách pre WP7 už začínam pomýšľať aj ja.

Maličkosti, ktoré potešia

Okrem týchto kľúčových vecí, WP7 obsahuje aj kopu maličkostí, ktoré si pri používaní nevšímate ale ich existenciu oceníte. Jednou z nich je automatické blokovanie obrazovky počas hovoru. Pokiaľ sa pri telefonovaní priblížite ku telefónu hlavou na menej než cca 3cm, automaticky sa vám zamkne obrazovka a vy tak nechcene nezrušíte hovor. Pokiaľ ho chcete zrušiť, stačí hlavu odtiahnuť a telefón bleskurýchlo zareaguje a obrazovku vám odblokuje. Ďalšou drobnosťou je riadenie SMSiek do “vlákien” a teda pospája vám správy od jedného príjemcu do jedného vlákna a tým vám umožňuje vidieť aj históriu prebiehajúcej SMS konverzácie. Je to veľmi príjemné a praktické.

Mythbusters

Ešte pred záverom by som sa chcel vyjadriť ku rôznym mýtom. Jedným z nich je, že telefón nepodporuje Copy & Paste. Nie je pravda, podporuje ho od istého updatu (číslo neviem). Druhým mýtom je, že foťák nerobí kvalitné snímky. Väčšina recenzií na tento telefón vznikla, keď ešte nebol oficiálne uvedený na trhu a preto sa vo väčšine odvolávajú, že “mohlo by to byť vyriešené, kým to vyjde”. Osobne považujem fotografie aspoň za priemerne kvalitné, keď ich budete pozerať cez mobil budete spokojný (v počítači na vysokom rozlíšení si už všimnete aj šum). Proti ostatným mobilom, však nevidím žiadne zhoršenie ba naopak videl som oveľa nekvalitnejšie fotografie. Inými slovami, foťák je dobrý ale stále je to len mobil, a “chybu” asi opravili :D.

Mango

Mango je chystaný update pre WP7. Myslím, že v týchto dňoch je už hotový ale svetlo sveta uzrie až v jeseni, pretože sa čaká na uvedenie prvej Nokie s WP7. Spolu s Nokiou by na trh malo svoj model vypustiť aj niekoľko ďalších značiek, napr. Acer (!), ZTE, Samsung a Fujitsu. Mango by malo priniesť viac než 500 vylepšení ale ja hlavne čakám na oficiálny Skype (neoficiálny už je), na vlastné zvonenia, interpunkciu a multitasking. Ten momentálne neexistuje ale veľmi zaujímavým spôsobom funguje tlačítko šípka späť, ktorá vás dostane aj niekoľko desiatok krokov späť. Nuž nechajme sa prekvapiť.

Záver

Microsoft si nadiktoval dosť prísne podmienky, ktoré musia tvorcovia telefónov pre WP7 splniť, napríklad 1Ghz procesor, 5Mpx foťák, GPS a 3 gombíky dole. LG toho teda nemal veľa čo pokaziť, narozdiel od HTC a konkurencie však do svojho telefónu vtesnal 16GB pamäť (WP7  nepodporuje externé karty) a prišiel s “priaznivou cenou” (na slovensku ho získate za 250 – 400 eur, preto som si ho nechal doviesť z Maďarska). Spolu s Windows Phone 7 vznikol veľmi zaujímavý a pekný telefón, ktorý si od počiatku zamilujete. Vychutnáte si hudbu, prezriete internet a stane sa z neho pomocník ako pri (športových) aktivitách, pri cestovaní tak aj pri zabíjaní nudy. Osobne ma jeho rýchlosť prekvapila a za cenu rádovo nižšiu než iPhone som získal kvalitný telefón, ktorý sa mu možno ešte nevyrovná ale rozhodne sa o to snaží. Zdá sa, že všetky zrady vychytá najbližší veľký update, iba tá batéria vydrží stále menej (momentálne neviem povedať koľko, lebo mám zapnuté wifi, počúvam hudbu a hrajem hru naraz) :D

 

// Fotografie pridám, keď kúpim baterky do foťáka …

This article has 2 comments

  1. admin

    Tak všetko, čo som v článku vychvaľoval, sa mi páči doteraz. Akurát, už menej sa mi páči vývoj aplikácií. Microsoft totiž postavil celý systém na kombinácií C#/VBasic + Silverlight (ja využívam C#) a teda podľa môjho názoru, dva nie veľmi super jazyky, ktoré navyše ešte osekali. Som programator web stránok a teda oproti jednoduchosti a funkcionalnej podpore PHP mi príde C# ako veľmi slabý jazyk. Tiež, sú niektoré situácie vymyslené dosť limitujúco (napr. navigácia v telefóne, ikonky mimo app bar na spodku aplikácie). Chcel by som sa viacej venovať vývoju aplikácií v nejakom ďalšom poste. Ešte jednu recenziu napíšem na update Mango.

    Skrátene, keby som sa mal rozhodnúť znova, tak by som si ho určite kúpil. Aplikáciami sa ešte iPhonu nevyrovná, ale aj to hádam príde časom :)

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>