Prečo sú programátori takí drahí?

Počujete v správach – stránka za 25 tisíc eur, pozriete si inzeráty, kde skripty stoja stovky eur, alebo ponuky práce, kde sú ITčkari veľmi štedro odmeňovaný. Prečo?

Nie je to za napísaný text

Programovanie vo väčšine prípadov znamená zapisovať príkazy pre počítač, ktoré sa v určitej postupnosti vykonajú. A príkazov je mnoho. Hlavne, ak s tým začínate, máte dojem, že ich je príšerne veľa. Mohli by ste nadobudnúť názor, že programovať môže hocikto, kto sa naučí príkazy, no mýlite sa. Programovanie je podľa mňa spôsob myslenia. Inými slovami, dobrý programátor sa od zlého odlišuje okrem iného aj tým, akým spôsobom ku kódu pristupuje. Ak chcete aby počítač niečo vykonal, musíte mu zadať správne príkazy, v správnej postupnosti a nato musíte myslieť ako počítač. Aby som bol porozumený správne, tak sa pokúsim uviesť príklad z reálnejšieho sveta. Ak chcete, aby vás pes poslúchol, musíte rozmýšľať ako pes a teda, musíte si celú činnosť, rozsekať na drobné etapy, ktoré už pes pozná nato, aby vo výsledku vykonal činnosť, ktoré je pre neho nová. Predstavme si, že chcete aby vám z chladničky doniesol mlieko (ak si myslíte, že to je na psa veľa, tak si predstavte, že to požadujete od robota). Pes však nevie ako vám má priniesť mlieko z chladničky, avšak pozná dielčie postupy. Musíte na chvíľu rozmýšľať ako pes aby ste mu vedeli dať príkazy – choď rovno, otvor dvere, vyskoč, zober, prines, choď rovno, zatvor dvere, k nohe. To isté platí aj o programátoroch. Viete, aký má byť výsledok a musíte vymyslieť ako sa k nemu dostať. Príkazy sú len kamene na ceste.

Tak sa dostávame k druhému bodu – efektívnosti. Z bodu A do bodu B môžete urobiť rôzne veľa ciest. Ale od použitých príkazov závisí, či bude cesta z malých kamienkov, alebo dlažbový chodník. Čím viac riadkov napíšete, tým ťažšie sa v nich orientuje. Tým ťažšie je nájsť chybu a tým dlhšie trvá jej opravenie. Umenie programátorov, je nájsť čo možno najefektívnejšie, najjednoduchšie riešenie problému. A to je to začo platíte.

Programovanie je tvorivá činnosť, nie mechanická

Podľa rôznych návodov a ideí by sme mohli povedať, že programátori sú ľudia, ktorý len mechanicky pridávajú znaky do programu. Sú tieto návody zlé? Nie tak celkom. Písať kód neoddeliteľne ku programovaniu patrí, ale nato, aby ste ho napísali, musíte najskôr vymyslieť ako bude fungovať. Musíte prekonať množstvo prekážok, aby ste na konci len sadli a napísali program. Programátori sú zvyčajne na seba hrdí, keď vyriešia nejaký komplikovaný problém. Keď dokážu niečo, čo pred nimi nikto iní nespravil, prípadne to spravia lepšie. A to ma vedie v podstate ku hlavnej myšlienke celého dnešného príspevku.

Väčšina hodnoty je neviditeľná

To, čo vidíte vy je 50 riadkov kódu. Aké nehorázne! Za 50 riadkov kódu si pýtať 100 eur! Problém je, že nevidíte, čo tým 50 riadkom kódu predchádzalo. Iný programátor by to napísal na 250-500 riadkov – boli by ste spokojnejší? Za tými 50 riadkami kódu, ktoré napísať trvalo možno 5 min, sú hodiny rozmýšľania, skúšania a prepisovania, preto aby na konci bolo len 50 riadkov kódu.

Raz som sa ocitol v podobnej situácií. Môj spolužiak sa doma vymkol. Nanešťastie ani jeho otec si ráno nezobral kľúče, takže ma zavolal, či mu nepomôžem dostať sa o bytu. Skončilo to tak, že sme volali zámočníka. Zámočník prišiel do pár minút, a za 30 sekúnd otvoril byt, začo si popýtal 100 korún (dnes už 3.3 eura, vtedy dosť veľa). Otec môjho spolužiaka mu sa vyhovoril, že viac pri sebe nemá a dal mu iba 50 a potom sa čudoval, že ako môže niekto za 30 sekúnd práce pýtať až sto korún, zatiaľ, čo iný musia pracovať niekoľko hodín aby zarobili rovnaký obnos. Moja otázka znela: Boli by ste spokojnejší, keby vám dvere otváral niekoľko hodín? Nemyslíte si, že je priam super, že vám ich otvoril len za 30 sekúnd?

Záver

Niektorí považujú zdrojové kódy za umelecké diela. Neviem, či tomu prikladám až takú váhu, ale rozhodne to je tvorivá činnosť. Je to činnosť, ktorá sa rok od roka mení. A keď príde na finančnú odmenu, nesmieme zabudnúť na tú najvýznamnejšiu časť, hoc ju nie je vidieť. To je dôvod, prečo sú programátor “takí drahí” (to isté platí aj o designéroch).

 

 

Obrázok z: http://mindmillion.com/MONEY/euro-notes-euro-coins.htm

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>